За останній рік п'ятьом румунським журналістам заборонили в’їзд до Північної Буковини - CitizenJournal

Минулого тижня раднику депутата румунського парламенту від Ліберально-Демократичної Партії, журналісту та громадському діячу Владу ДУРНЯ, заборонили в’їзд до Північної Буковини, де він мав брати участь у заходах з приводу річниці загибелі румунських солдатів у Білій Криниці (т.зв. “румунськa Катинь”).

Як стало відомо Буковинському громадському порталу «CitizenJournal.info», інцидент стався на пункті перетину кордону Сірет, де парламентарію, голові Комісії з питань румун зарубіжжя у румунському парламенті, Еужену ТОМАКУ, заявили, що один із його супроводжуючих (мова йде про Влада ДУРНЯ) ще у серпні 2012 р. на 5 років заборонили в’їзд в Україну. Таким чином, не можуть дозволити йому перетнути кордон.

За словами Влада ДУРНЯ, раніше він не отримував від української влади жодних офіційних повідомлень про те, що йому заборонений в’їзд в Україну:

‒ Мабуть це тому, що я вже два роки поспіль беру участь у подібних заходах на території України, в якості співробітника Департаменту Румун Зарубіжжя, тобто в якості працівника румунського уряду. Думаю, що саме через те, що ці заходи стають все більш масовими, українська влада заборонила мені в’їзд до Північної Буковини.

Загальновідомо, що Влад ДУРНЯ є одним із найпопулярніших лідерів румунської молоді, має як румунське, так і молдавське громадянство, і ніколи не був помічений у вчиненні антизаконних дій.

У свою чергу, голова делегації, румунський депутат українського походження Еужен ТОМАК в інтерв’ю для інформаційного агенства MEDIAFAX заявив:


‒ Я не можу пояснити подібні дії України, адже ця країна має наміри вступити до ЄС. Неприпустимо заробонити в’їзд на свою територію молодому працівнику державної інституції Румунії, колишньому громадському активісту, який не вчинив жодних антизаконних дій.

Випадки заборони в’їзду румунських журналістів на територію Північної Буковини не є поодинокими. За останній рік 5 відомих румунських журналістів випадково дізналися, що не мають право перетинати кордон з Україною у найближчі 5 років. Серед них є редактор Всесвітньої Служби Радіомовлення Румунії, Валентин ТІГЕУ з дружиною, журналісти Віктор РОНЧА та Драгош ГАЛБУР. Останній на початку 2013 р. супроводжував футбольний клуб “Зімбру”, який мав зіграти на території України. Проте, на кордоні з Україною його змусили залишити команду і не дозволили перетнути кордон.

Власкору Буковинського громадського порталу “CitizenJournal.info, журналісту інформаційного агентства RADOR, уродженцю Закарпатської області, Серджіу ДАН, який здобув освіту журналіста в Бухаресті та отримав румунське громадянство також цього року заборонили заїхати в Україну, і так само без жодного попередження. Таким чином, до 2017 р. він не зможе відвідувати свою сім’ю.

‒ Я не отримав жодних повідомлень чи попереджень про те, що не маю право повернутися додому. Я дізнався про це на кордоні з Україною. Я спробував отримати відповідь від української влади, але не дробився жодних результатів. Це не є законно, адже Конституція України не передбачає положень про те, що якщо громадянин України отримає громадянство іншої країни, йому заборонено повернутися додому. І це не поодинокі випадки, ‒ запевнив журналіст Серджіу ДАН.

Президент інформаційного агенства “Romanian Global News”, Еужен ПОПЕСКУ, написав цілу серію статей на цю тему і зауважує, що ситуація стає дедалі складнішою. Це в подальшому відбиватиметься негативно на характер українсько-румунських відносин та на європейське майбутнє України.

‒ Це ворожі дії, які порушують право на свободу слова та вільне пересування журналістів. Яким принципам відповідають ці дії, може принципам сталінізму? — риторично запитав він.

Нагадаємо, що румунська делегація на чолі з Еуженом ТОМАКОМ приїхала 1 квітня в Україну на заходи з приводу річниці загибелі румунських солдатів у Білій Криниці. 1 квітня 1941 р. після того, як Буковина перейшла до складу СРСР, група етнічних румун намагалися перетнути румунський кордон. Радянські солдати застрелили більше 2000 мирних румун, а цю трагічну подію представники румунської громади краю називають “румунська Катинь”.

8 коментарів

коментар було видалено
Святослав Вишинський
Коментар видалено за порушення Правил блогової мережі «ВКурсі» («Дотримання норм етичного спілкування»).
Олексій Пономаренко
Випадки заборони в’їзду румунських журналістів на територію Північної Буковини не є поодинокими.
Це що нова краъна така? А хто забороняє? Мністерство закордонних справ Півнчної Буковини. ЄС вони жантажують… Прізвище Влада можливо саме за себе говорить) Але це так до жарту. А загалом забороняють за подібні провокативні дії як ряд ваших публікацій, які славлять Румунію, нав«язуючи думки про те, що Буковина то є Румунія. Я би висловився жорсткіше, але бачу мати труть, тому просто скажу українською: нехай ті румуни з мріями про Північну Буковину, поцілують мене у… (Шановний адміністратор, а дупа то є неетично?)
Сергій Янушевський
а дійсно навіщо забороняти було, щоб була можливість пропіаритися на цьому?
Захар Подкидишев
После того, как Украина стала независимым государством наши южные европеизированные соседи начали активно бухтеть, что Северная Буковина, это исконно их историческая территория.
В ответ на их бухтение тогдашний министр обороны Украины, генерал армии, Виталий Радецкий сказал: «Если мне дадут команду, то через 48 часов украинские танки будут на улицах Бухареста».
Очень жаль, что команды ему так и не дали… И по-больше бы таких генералов…
Сергій Янушевський
Ну это было в лихие 90-тые, а сейчас Бухарест лучше не трогать. Я предлагаю обойтись Тирасполем и Дубесарами, исконными украинскими землями (Брацлавщина и Подолье) и для обороны страны хорошо, как раз на линию Днестра выходим, и Приднестровский конфликт улаживаем, вот только были бы такие сейчас генералы и… танки)
Олексій Пономаренко
Ти як Жириновський: «Нє смєть стрєлять по Багдаду, лучше вместе е… ньом по Тбіліссі»)))
Сергій Янушевський
Да было дело. Но сейчас можно довориться, Молдавия в Руминию, а нам Приднестровье, «и волки сыты, и овцы целы»)
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте