Один день із життя журналіста, або Чим дальше від центру, тим більше держслужбовці нас бояться

На днях, я вирішив зробити радіопередачу про нову систему державної реєстрації речових прав на нерухомість та про вирішення усіляких земельних питань. Для того, щоб день виявився цікавішим і не сидіти в редакції, вирішив йти так би мовити «в народ», поспілкуватися з людьми, які безпосередньо стикаються з такими проблемами, з тими, які на практиці знають як вирішуються такі питання. 
Тож, я «озброївся» диктофоном та рушив у напрямок одного із румуномовних райцентрів.  Подзвонив до одногрупника, який працює в райдержадімінстрації й попросив, щоб він знайшов людей, які б могли дати інтерв’ю по земельним питанням, зауваживши, що серед них повинні бути й держслужбовці й прості громадяни. Недоїхавши до районного центру він подзвонив і сказав, що мене вже чекають. Добре… Значить швидко запишу і підемо на пиво — подумав я. Але не так то було… Продовжуючи ідею зробити день цікавішим, зайшовши у приміщенні райдержадімінстрації я представився Георгієм Вікторовичем та спілкувався українською мовою (спеціально не сказав прізвище «Боднараш», щоб не вичислили), показав посвідчення журналіста, проте мабуть на прізвище ніхто не звернув увагу. На запитання: «Яке ЗМІ представляєте?» Я відповів: «Національна радіокомпанія України», і тут все почалося… Дівчата із відділу зв’язків з громадськістю почали «кіпішувати»,  люди, які мали дати інтерв’ю кудись пропали… Один із начальників представся і сказав, що дасть інтерв’ю, але через деякий час (я подумав, що йому потрібно підготуватися), але це надто довго було… Пізніше постійно «вітфутболювали»: через 20 хв., через 30 хв. поспілкуємося! Через деякий час він до мене таки підійшли, однак сказав, що вони не компетентні у цих питаннях і потрібно піти у інший відділ, з тими спеціалістами поговорити. Я попросив, щоб він разом з тим начальником дав інтерв’ю.  І що ви думаєте? У тому відділі ще більший «кіпіш» почався, жінка-начальник постійно заїкається й н знає що казати, як висловитися, словесний запас раптово зник, одне слово українською, друге російською, а третє буковинською… Але відмовити мені не змогла й постійно повторювала, що вже є наказ «зверху» і вона повинна дати інтерв’ю. Жінка почала готуватися, читати цілі тексти й постійно повторювала, що вона не вміє давати інтерв’ю… Через деякий час у кабінет заходить чоловік (мабуть співробітник, але не представився) й починає мені «зуби заговорювати». Мовляв, навіщо мені все це мені? «Такому молодому хлопцю не потрібно витрачати час на такі дурниці, краще йдемо і випємо коньячок», — сказав він…)))) Тим часом, жінка набирає декілька номерів, я так зрозумів, що один із них був до облдержадамінітсрації, але я почув, що їй сказали на другому кінці «необхідно таки дати інтерв’ю». Таким чином, вона підняли спершу всю районну адміністрацію, а згодом й обласну. І все через те, що вони бояться спілкуватися з журналістами.


 Я гарно подякував за інтерв'ю, сказав, що моє прізвище Боднараш і попрощався румунською. Їй стало лeгше, почала мене вже запитувавти про всяке, посміxалася як на прихованій камері) Словесний запас відзнайшовся… Але тут вже нічого не зміниш, інтерв'ю заново не запишеш)


Отже, цілий день пішов на те, що записати пару хвилин інтерв’ю. Саме потрібні мені відповіді я так і не отримав((( Записати інших людей я не встиг(((  Пиво я таке і не випив… Але це через це, що хотів зробити запис передачі цікавішим… Мені це вдалося) Тож, чому чим дальше від центру, тим більше держслужбовці бояться журналістів?
 
 
У мене був досвід спілкування з міліцією Перштотравневого району м.Чернівці. Д, есь рік назад у мене вкрали смартфон, який коштував на той час 5000 грн. Я звернувся в міліцію, але його ніхто не збирався шукати… Питали мене чи не був я  накуреним, чи не загубив його десь… Чи не продав його і забув про це ))) Ніхто не збирався його шукати й це продовжувалося до того часу, коли мене запитали, де я працюю? Я сказав, що на державному радіо. Тут же слідчий подзвонив до своїх колег і сказав, що «у моєму кабінеті прийшов який хлопець з якоїсь газети і йому потрібно знайти телефон» (хоча я сказав, що працюю на радіо). Через два тижні мені подзвонили і сказали, що знайшли мій телефон у Тернополі, а на другий день я його отримав.

21 коментар

Микола Гуцуляк
На жаль, журналісти зараз не такі страшні, як це було колись. Преса не має реальних важелів впливу на владу, до її виступів ніхто не прислухається. Люди, які живуть радянськими стереотипами, не розуміють цього, того й бояться.
Святослав Вишинський
«На жаль, журналісти зараз не такі страшні, як це було колись». — Тягне на слоган.
Олексій Пономаренко
Микола, все приходить з досвідом))) Хто ж вас до прикладу боятиметься, якщо ви прийшовши кудись не можете сформулювати чітко питання, показуєте своє нерозуміння даної тематики і помітно для оточуючих хвилюєтесь. У вас під боком є гарні колеги, у яких можна той досвід переймати, ті ж Сергій та Світлана (її точно бояться), а якщо із молоді то Альона.
Олексій Пономаренко
Якщо це справжній журналіст то його дійсно боятимуться. До прикладу в міліції, злочини проти журналістів були «контрольними». Це значить, що по цим злочинам треба звітувати на міністерство у Київ. Щоб не було зайвого клопоту або розкривають злочин, або не вказують, що потерпілий журналіст.
Микола Гуцуляк
Георгію, я прекрасно знаю, що в мене є такі колеги, не треба мені про це нагадувати. Якщо ви не хочете переходити на рівень з'ясування стосунків і особистих образ, то краще говоріть по суті, не чіпаючи гідності своїх співрозмовників (це і надалі вам пригодиться).
Георгій Боднараш
Миколо, я ж нічого не сказав))) Ні про яких колег??)) І нічого не нагадував)) МСоже Ви помилилися з автором коменту?
Микола Гуцуляк
ще раз вибачте, Георгію:)
Олексій Пономаренко
Я по суті казав. Порада про переймання досвіду була як дружня порада, а не як нагадування. Гідність вашу не чипляв, я привів приклад (там же написано до прикладу), якщо ви його сприйняли на свою користь, значить у вас комплекси шановний.
Микола Гуцуляк
моя вам дружня порада: якщо ви, друже, не хочете конфліктувати з людьми, то тримайте свої поради при собі. до того ж ви нечітко розумієте суті моєї думки: яким би не був професійним і компетентним журналіст, його публікація (репортаж) не дає ніяких гарантій корисності (дієвості). тут мова йде про інститут журналістики, а не про окремих журналістів.
Олексій Пономаренко
Да мені по великому рахунку по фіг на твої поради, і по фіг буду я з тобою конфліктувати чи ні. І не друг ти мені, щоб називати друже…
Стосовно другої частини месіджу все ж можна поспорити. Просто якщо ваші матеріали не дають користі до прикладу, це ще не значить що не дають користі матеріали інших, дійсно професійних журналістів.
Микола Гуцуляк
якщо мої поради вам «пофіг», то чому ваші мені повинні подобатися? якщо не друг, то чому даєте «дружні поради»? бачу, у вас проблеми з логікою. ви знову переходите на особистий рівень. не треба «до прикладу» наводити співрозмовника це некоректно: ви не вмієте вести бесіду. як вам пояснити, що проблема не в тому, чи журналіст професійний, чи ні, а в тому, що в нашому законодавстві нема статті, яка би змушувала можновладців відгукуватися на виступи преси.
Олексій Пономаренко
ви погано знаєте законодавство…
З логікою все гаразд, оскільки ви неадекватно сприйняли мою дружню пораду в мене склався і висновок про відсутність дружби)))
Добре, не має бажання більше пояснювати щось молодому журналісту, який не тільки не хоче вчитись, а й не розуміє навіть сили журналістики, а значить і не вірить в неї… Вам просто тоді слід змінити професію.
Микола Гуцуляк
неідельно, але, мабуть, не гірше, ніж ви. зацитуйте мені закон, в якому чітко визначено, що влада ЗОБОВ'ЯЗАНА реагувати на виступи преси. на вашу «дружню пораду» в мене реакція була дійсно неадекватна: інший на моєму місці послав би вас під три чорти (якщо не далі). повірте, нікому не подобається, щоб йому високомірно і поблажливо вказували на його помилки, тим більше не в приватній розмові. якщо ви цього не розумієте, то у вас, вірогідно, є серйозні проблеми з налагодженням взаємовідносин і психологом вам не бути однозначно. щодо моєї професії — не вам це вирішувати, а щодо бажання вчитися, то можу вам його позичити: в мене його вистачить навіть на вас.
Олексій Пономаренко
Стаття 94 КПК, п.4, і соромно вам цього не знати, особливо у світлі того, що ви тепер ведете кримінальну сторінку у газеті)))
Микола Гуцуляк
До чого тут КПК? Якщо я, скажімо, опублікую статтю про те, що мій сусід зранку не відгортає сніг, то проти нього порушать кримінальну справу? Це смішно.
Микола Гуцуляк
Або ще: як ПОВИННА відреагувати влада на статтю, де критикується стан доріг? Теж порушить КС?
Олексій Пономаренко
Важко з такими розумними і професійними журналістами спілкуватись. Але спробую останній раз)))
1. Ваші слова: зацитуйте мені закон, в якому чітко визначено, що влада ЗОБОВ'ЯЗАНА реагувати на виступи преси.
Моя відповідь: Стаття 94 КПК, п.4
2. Ви попросили зацитувати де чітко визначено, я навскидку зацитував, в тій галузі якій знаю.
3. До речі, а причому тут влада і ваш сусід?)))))))
4. Так, якщо при будівництві дороги були порушені норми і виявлять зловживання на які ви вкажете, то мають порушити КС.
Так що як завіщав товаріщ Лєнін, вчиться.
Микола Гуцуляк
Ваш сарказм не робить вам честі, професійний журналісте. Ви категорично не хочете зрозуміти, що я маю на увазі. Останній, так останній. Вчіться дружніх взаємовідносин. Щасти.
Микола Гуцуляк
дієвість преси в наш час низька — от що я хотів сказати. все.
Микола Гуцуляк
вибачте, Георгію:) це відповідь Олексію.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте